Labne Peynir tarifi

Labne Peynir tarifi
Labne Peynir tarifi

labne peynir evde nasıl yapılır diyorsanız doğru yerdesiniz. Sağlıklı, doğal ve en önemlisi işlem görmemiş bir labne peynir tarifi ile geldik. Büyüklere, küçüklere güvenle yedirebilirsiniz. Çocuklar çok seviyor. Marketlerde pahalıya satılan labne peynirlerden hiç bir farkı yok; sadece daha lezzetli ve sağlıklı. Ev yapımı labne nasıl saklanır? diyorsanız; buzdolabında kapağı kapalı bir şekilde bir hafta saklayabilirsiniz. Kahvaltılarda, tatlı ve pastalarda, istediğiniz labneli tariflerde kullanabilirsiniz. Evde labne peyniri yapımı, adım adım tüm püf noktaları ile bu tarife. Labne peynir nasıl yapılır? Hadi başlayalım.

Labne Peynir Tarifi Malzemeler

  • 1 kilo süt
  • bir yemek kaşığı tepeleme süzme peynir ya da dilediğiniz bir beyaz peynir çeşidi. 
  • arzuya göre tuz

Labne Peynir Yapılışı

  1. Evde labne peynir yapılışı için, öncelikle çiğ sütü kaynatın. Tıpkı yoğurt mayalar gibi yapıyoruz. Süt kaynadıktan sonra ılımaya bırakın. Sütün istediğimiz sıcaklığa gelmesi gerek. Tenceredeki sütü karıştırın ki sıcaklık her yere eşit olarak yayılsın. 
  2. Küçük parmağınızı içine batırarak altıya kadar sayabiliyorsanız eğer süt istenilen sıcaklığa gelmiştir. Altı saniye sonra elinizi yakmaya başlamalı süt sıcaklığı.
  3. Peynir mayası için: Küçük bir kaseye 1 yemek kaşığı dolusu peynir alın ve çatalla ezin. Hazırladığımız sütten bir kepçe sütü alarak peynirin içine koyun ve iyice ezin. Peynir mayası hazır.
  4. Hazırladığınız peynir mayasını süte gezdirerek dökün ve tahta kaşık ile bir tur karıştırın.
  5. Tencerenin kapağını kapatın ve bez ile sarın. Evinizin sıcaklığına göre sarma işlemini arttırabilirsiniz. Ortam sıcaklığı soğuksa daha çok sarın. 
  6. 10-12 saat mayalanmaya bırakın. 
  7. Mayalanma süresinin sonunda kapağını açın, 5 dakika dinlendirin. 
  8. Peyniri süzme işlemi için: Süzgeci alın ve derin bir kabın üzerine yerleştirin. Süzgecin üzerine tülbent bezini koyun ve peyniri içine dökerek süzmeye başlayın. Bezin içindeki peyniri karıştırarak ve kaşıkla çırparak suyunun süzülmesini sağlayın. Bu aşamada isterseniz tuz atabilirsiniz. Bezi kenarlarından kaldırın, toparlayın, peynir iyice sıkışsın ve suyunun süzülmesi için bastırarak bırakın. Kapta biriken suların peynire değmemesi için, suları arada alın ve kavanozda biriktirin. 
  9. Suyu süzülürken peyniri buzdolabına kaldırın. 
  10. Sıkma işlemi için: 12 saat buzdolabında süzdürün. Arada 3-4 kere çıkararak biriken suyunu alın ve peyniri bastırarak sıktırın.
  11. Suyu süzülen ve mis gibi sert bir kıvam alan peyniri, bezden sıyırarak cam bir kaseye alın.
  12. Eğer baştan peynir mayanız pütürlüyse ve peyniriniz iyi ezilmemişse bu aşamada peyniri geniş bir kaba alarak blender ile çekin. Harika pürüzsüz bir kıvam elde edersiniz.
Tertemiz, katkısız, doğal labne peyniri hazır. 1 litre sütten 300 gr ev yapımı labne çıkıyor. Sabah kahvaltılarında ekmeğinize sürün yiyin, isterseniz üzerine bal, reçel oh mis. Fotoğraflarken bir kısmını minik bir kaseye aldım. Bu labne peynir tarifini mutlaka deneyin. Herkese afiyet olsun.

Labne Peynir Tarifi Püf Noktaları

  • Labne yapımı için, peynir mayasını hazırlarken mutlaka peyniri ezin. Kremsi ve köpük köpük bir kıvam için bu gerekli.
  • Pastorize süt kullanırsanız kaynatmadan, istenilen sıcaklık için ısıtmanız yeterli,
  • Biriken peyniraltı suyunu atmayın. Daha sonra poğaça ve ekmek yapımında kullanın, efsane bir lezzet yakalarsınız. Çorbalarda kullanın hatta için:) 
  • Süzme işleminde, dışarda ekşimemesi için peyniri buzdolabında tutun.
  • Ne kadar süzülse de peynir durdukça su biriktirir. Bu normaldir. Marketten aldıklarınızın diplerinde su oluşur bu yüzden. 
  • Süzme işlemini bez yerine, küçük delikli süzgeç ile de yapabilirsiniz.
  • Kirlenen bezi temizlemek için, bezi sıcak su içerisinde 1 saat bekletin, arınmış olacaktır ve sabunlayıp yıkayın.

Kağıt kebabı Tarifi

Yorumlar